24 stycznia 2015

Ryż z sosem indyjskim i tofu


Porcja dla 2 głodnych osób.
  • 1 mała puszka pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • kilka łyżek jogurtu greckiego / mleka / mleka kokosowego
  • przyprawa do bulionu (sól, suszone warzywa)
  • przyprawa tandoori tasala lub garam masala
  • mąka kukurydziana (dla niecierpliwych ;) )
  • kostka tofu
  • sos sojowy (opcjonalnie)
  • mąka do panierowania tofu
  • 1 torebka białego ryżu 

Pokroić tofu w kostkę, dodać sos sojowy i pozostawić do nasączenia.
Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem, po czym podsmażać ok. 10 minut na oleju, często mieszając. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą, pastę curry i przyprawy i dusić na małym ogniu ok. 10 minut a potem zdjąć pokrywkę i pozwolić wodzie odparować (wariant dla niecierpliwych: dodać łyżkę mąki kukurydzianej i dokładnie rozprowadzić w sosie, po czym mieszać dopóki nie zgęstnieje).
W międzyczasie ugotować ryż.
Tofu obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju.
Na talerze nałożyć oddzielnie ryż, sos i smażone tofu.