8 stycznia 2015

Korzenne kulki z kaszy manny


  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • rum / amaretto
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżki miodu
  • (opcjonalnie) 1/2 szklanki zmielonych migdałów

Rozpuścić masło na dużej patelni i przez 3-4 minuty zrumienić na nim kaszę mannę (i migdały, jeśli są) stale mieszając. Dodać przyprawy i miód i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko i mieszać aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać nasączone alkoholem rodzynki. Lepić z masy kulki rozmiaru orzecha włoskiego i pozostawić do ostygnięcia.