4 stycznia 2015

Sos grecki

Sos inspirowany wigilijną "rybą po grecku".
Zamiast ryby można dodać do niego kotleciki sojowe.
Albo wykorzystać jako dodatek do kaszy jęczmiennej, jaglanej, gryczanej, placków ziemniaczanych...


  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 dużego selera
  • 1/2 kalarepy
  • 1/2 dużej pietruszki
  • szklanka soku wielowarzywnego
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • sól
  • pietruszka
  • słodka papryka
  • ostra papryka


Warzywa obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze. Na patelni rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć warzywa. Następnie dodać do nich sok wielowarzywny, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymierzać i dusić ok. 20 min. dolewając w miarę potrzeby wody.
Z podanych proporcji wychodzi duuużo sosu, co najmniej 4 porcje.