Sos inspirowany wigilijną "rybą po grecku".
Zamiast ryby można dodać do niego kotleciki sojowe.
Albo wykorzystać jako dodatek do kaszy jęczmiennej, jaglanej, gryczanej, placków ziemniaczanych...
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze. Na patelni rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć warzywa. Następnie dodać do nich sok wielowarzywny, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymierzać i dusić ok. 20 min. dolewając w miarę potrzeby wody.
Z podanych proporcji wychodzi duuużo sosu, co najmniej 4 porcje.
Zamiast ryby można dodać do niego kotleciki sojowe.
Albo wykorzystać jako dodatek do kaszy jęczmiennej, jaglanej, gryczanej, placków ziemniaczanych...
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1/2 dużego selera
- 1/2 kalarepy
- 1/2 dużej pietruszki
- szklanka soku wielowarzywnego
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa lub olej rzepakowy
- sól
- pietruszka
- słodka papryka
- ostra papryka
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze. Na patelni rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć warzywa. Następnie dodać do nich sok wielowarzywny, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymierzać i dusić ok. 20 min. dolewając w miarę potrzeby wody.
Z podanych proporcji wychodzi duuużo sosu, co najmniej 4 porcje.