- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g drożdży
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- ok. 150 g miękkiego masła
- tłuszcz i kilka łyżek kaszy manny do obsypania formy
Drożdże pokruszyć, rozrobić z letnim mlekiem, dodać po łyżce cukru i mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Następnie wymieszać w misce pozostałą mąkę i cukry, dodać jajka i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Roztopić masło i wylać na ciasto, po czym dalej je wyrabiać, dopóki nie wchłonie tłuszczu. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (dobrze po przygotowaniu formy wstawić ją na kilka minut do zamrażarki). Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 160 stopni.