23 stycznia 2015

Maślane ciasto drożdżowe


  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • ok. 150 g miękkiego masła
  • tłuszcz i kilka łyżek kaszy manny do obsypania formy


Drożdże pokruszyć, rozrobić z letnim mlekiem, dodać po łyżce cukru i mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Następnie wymieszać w misce pozostałą mąkę i cukry, dodać jajka i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Roztopić masło i wylać na ciasto, po czym dalej je wyrabiać, dopóki nie wchłonie tłuszczu. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (dobrze po przygotowaniu formy wstawić ją na kilka minut do zamrażarki). Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 160 stopni.