22 września 2015

Wegańskie brownie


  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g margaryny
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki czarnego kakao
  • 1/2 dużej cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć nadmiar soku.
Utrzeć margarynę z olejem, dodać cukier i dalej ucierać aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodać proszek do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszać. Dodawać partiami mąkę, dokładnie mieszając. Na koniec dodać do masy cukinię i ponownie wymieszać.
Przełożyć masę do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 minut w temperaturze ok. 170 stopni.