29 marca 2013

Tarta z jabłkami

Prosta i szybka tarta z jabłkami. Ciasta kruchego w tym przepisie nie trzeba chłodzić w lodówce, można od razu po zagnieceniu wyłożyć nim formę. Brązowy cukier można zastąpić zwykłym lub waniliowym, ale zmienia się wtedy nieco smak jabłek.

  • 300 g mąki
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej)
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 300 g jabłek (1 bardzo duże lub 2 małe)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • cynamon

Z mąki, margaryny, cukru, śmietany i proszku do pieczenia szybko zagnieść kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wyłożyć ciastem spód tortownicy i cienką warstwą rozprowadzić na nim bułkę tartą. Następnie wyłożyć jabłka i posypać je równomiernie brązowym cukrem i cynamonem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Tarta z jabłkami