1 marca 2013

Cynamonowa babka jogurtowa

Bardzo proste w wykonaniu ciasto na babkę jogurtową z cynamonowymi pasami jak w babce marmurkowej. Nie jest to szczególnie wykwintne ciasto, ale ładnie się prezentuje i z powodzeniem nada się na przekąskę do kawy czy herbaty. Można polać polewą czekoladową.

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Wmieszać jogurt i kilka kropli aromatu. Następnie partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać do masy olej. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać cynamon i wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, Nakładać do formy na przemian warstwę zwykłego i cynamonowego ciasta. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.

Cynamonowa babka jogurtowa