Muffinki z ciasta pomarańczowego. Na podstawie tego przepisu.
Całe pomarańcze umieścić w garnku, zalać wodą i gotować 1,5-2 godziny. Następnie odkroić nożem z pomarańczy cienką warstwę skórki, starając się nie dołączać do niej albeda. Odstawić skórkę pomarańczową na bok. Teraz dokładnie obrać pomarańcze z pozostałej warstwy albeda i odcisnąć z nich nadmiar wody. Odciśnięte pomarańcze, sok pomarańczowy i odłożoną wcześniej skórkę pomarańczową rozdrobnić w melakserze na papkę i przestudzić.
Do chłodnej masy pomarańczowej dodawać kolejno jajka i dokładnie ubijać. Następnie dodać cukier i znowu ubić. Na koniec dosypać wszystkie suche składniki ciasta i wymieszać.
Porcje ciasta nalewać do papilotek do 2/3 wysokości foremki. Piec ok. 20 min. w temperaturze 170 stopni. Gotowe muffinki można polać polewą z roztopionej czekolady.
- 2 średnie pomarańcze
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 80 g zmielonych migdałów
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 3-5 łyżek soku pomarańczowego
- czekolada na polewę
Całe pomarańcze umieścić w garnku, zalać wodą i gotować 1,5-2 godziny. Następnie odkroić nożem z pomarańczy cienką warstwę skórki, starając się nie dołączać do niej albeda. Odstawić skórkę pomarańczową na bok. Teraz dokładnie obrać pomarańcze z pozostałej warstwy albeda i odcisnąć z nich nadmiar wody. Odciśnięte pomarańcze, sok pomarańczowy i odłożoną wcześniej skórkę pomarańczową rozdrobnić w melakserze na papkę i przestudzić.
Do chłodnej masy pomarańczowej dodawać kolejno jajka i dokładnie ubijać. Następnie dodać cukier i znowu ubić. Na koniec dosypać wszystkie suche składniki ciasta i wymieszać.
Porcje ciasta nalewać do papilotek do 2/3 wysokości foremki. Piec ok. 20 min. w temperaturze 170 stopni. Gotowe muffinki można polać polewą z roztopionej czekolady.