Pyszne ciasteczka z drobinkami czekolady. Zamiast groszków czekoladowych można użyć posiekanej czekolady, ale ważne, aby była to czekolada o zawartości masy kakaowej nie większej niż ok. 45-50% (przy wyższej, czekolada będzie się palić podczas pieczenia).
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na lekką, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać kolejne 3 minuty. Następnie dodać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gęstej masy. Na koniec wsypać do ciasta groszki czekoladowe i mieszać dopóki nie zostaną równomiernie rozprowadzone.
Nagrzać piekarnik do 185 stopni. Z masy lepić kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układać je w dużych odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nieznacznie spłaszczyć każde ciasteczko. Piec 12 minut, po czym wyjąć i pozostawić na blasze na kolejne 2 minuty do przestudzenia. Po tym czasie Zsunąć papier do pieczenia z ciastkami z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia na blacie.
- 120 g miękkiego masła lub margaryny
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka groszków czekoladowych
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na lekką, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać kolejne 3 minuty. Następnie dodać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gęstej masy. Na koniec wsypać do ciasta groszki czekoladowe i mieszać dopóki nie zostaną równomiernie rozprowadzone.
Nagrzać piekarnik do 185 stopni. Z masy lepić kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układać je w dużych odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nieznacznie spłaszczyć każde ciasteczko. Piec 12 minut, po czym wyjąć i pozostawić na blasze na kolejne 2 minuty do przestudzenia. Po tym czasie Zsunąć papier do pieczenia z ciastkami z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia na blacie.