5 kwietnia 2013

Chocolate chip cookies

Pyszne ciasteczka z drobinkami czekolady. Zamiast groszków czekoladowych można użyć posiekanej czekolady, ale ważne, aby była to czekolada o zawartości masy kakaowej nie większej niż ok. 45-50% (przy wyższej, czekolada będzie się palić podczas pieczenia).

  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka groszków czekoladowych

Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na lekką, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać kolejne 3 minuty. Następnie dodać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gęstej masy. Na koniec wsypać do ciasta groszki czekoladowe i mieszać dopóki nie zostaną równomiernie rozprowadzone.
Nagrzać piekarnik do 185 stopni. Z masy lepić kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układać je w dużych odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nieznacznie spłaszczyć każde ciasteczko. Piec 12 minut, po czym wyjąć i pozostawić na blasze na kolejne 2 minuty do przestudzenia. Po tym czasie Zsunąć papier do pieczenia z ciastkami z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia na blacie.

Chocolate chip cookies