15 marca 2013

Ciasto czekoladowe z winem

Przepis na szczególnie nietypowe ciasto - z czerwonym winem :) W upieczonym cieście wino jest wyraźnie wyczuwalne, ładnie komponuje się z kakao i cynamonem. Ciasto jest lekkie i mięciutkie. Podawać najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego win

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie do masy maślanej dodawać naprzemiennie mąkę i wino ciągle mieszając.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec 30 minut w temperaturze ok. 170 stopni.

Ciasto czekoladowe z winem