- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 100 g biszkoptów
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- czarne kakao
Kawę rozpuszczalną zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno a następnie wymieszać ją z cukrem. Potem połączyć otrzymaną bitą śmietanę z serkiem mascarbone i dokładnie wymieszać masę.
Przygotować naczynie na ciasto, najlepiej z wyjmowanym dnem. Można wyłożyć je papierem do pieczenia lub folią spożywczą, aby łatwiej było potem wyjmować ciasto. Krótko maczać biszkopty w kawie i układać na dnie formy. Następnie ułożyć na biszkoptach połowę warstwę masy serowej. Wyrównać i na wierzch posypać przesiane przez sitko kakao. Potem ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów, resztę masy serowej i znów posypać przesianym kakao.
Przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.