8 marca 2013

Tiramisu

Prosty w wykonaniu przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Do tiramisu najlepsze są długie, podłużne biszkopty (ja akurat nie miałam takich w domu, więc użyłam zwykłych, okrągłych). Można też samodzielnie upiec biszkopt, choć jest to znacznie bardziej pracochłonne. Najważniejsze, aby do tego przepisu wykorzystać właśnie serek mascarpone - jego kremowego, nieco maślanego smaku nie da się zastąpić innymi rodzajami sera.

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g biszkoptów
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • czarne kakao

Kawę rozpuszczalną zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno a następnie wymieszać ją z cukrem. Potem połączyć otrzymaną bitą śmietanę z serkiem mascarbone i dokładnie wymieszać masę.
Przygotować naczynie na ciasto, najlepiej z wyjmowanym dnem. Można wyłożyć je papierem do pieczenia lub folią spożywczą, aby łatwiej było potem wyjmować ciasto. Krótko maczać biszkopty w kawie i układać na dnie formy. Następnie ułożyć na biszkoptach połowę warstwę masy serowej. Wyrównać i na wierzch posypać przesiane przez sitko kakao. Potem ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów, resztę masy serowej i znów posypać przesianym kakao.
Przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.

Tiramisu