23 grudnia 2011

Ciasto pomarańczowe

Ciekawe, intensywnie pomarańczowe ciasto z polewą czekoladową i migdałami. W sam raz na Święta :) Moim zdaniem, ciasto jest najlepsze z polewą z gorzkiej czekolady. Uwaga: bardzo ważnym jest, by usunąć jak najwięcej białego albeda ze skórki pomarańczy, ponieważ nadaje ono wypiekowi nieprzyjemny, gorzki smak! 
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • ok. 100 g rozdrobnionych migdałów + kilka migdałów do dekoracji
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady na polewę (lub gotowa polewa czekoladowa)
Pomarańcze włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 2 godziny. Następnie odlać wodę i ostudzić pomarańcze. Delikatnie zedrzeć z nich skórkę, usunąć jak najwięcej albeda i pomarańcze oraz otartą skórkę pomarańczową włożyć do melaksera i rozdrobnić na papkę.
Do masy pomarańczowej dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie suche składniki ciasta i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do niezbyt głębokiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160-180 stopni przez 45-60 minut. Polecam piec ciasto na którymś z wyższych poziomów piekarnika (z dala od dolnej grzałki), ponieważ szybko brązowieje na spodzie.
Gotowe ciasto przestudzić w zamkniętym piekarniku a następnie, jeszcze lekko ciepłe, wyjąć z formy do pieczenia. Rozprowadzić na wierzchu ciasta polewę z roztopionej czekolady (lub gotową polewę do wypieków) i ozdobić połówkami migdałów.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowo---pomaranczowe-bezglutenowe]

Ciasto pomarańczowe z polewą czekoladową