Ciekawe, intensywnie pomarańczowe ciasto z polewą czekoladową i migdałami. W sam raz na Święta :) Moim zdaniem, ciasto jest najlepsze z polewą z gorzkiej czekolady. Uwaga: bardzo ważnym jest, by usunąć jak najwięcej białego albeda ze skórki pomarańczy, ponieważ nadaje ono wypiekowi nieprzyjemny, gorzki smak!
Do masy pomarańczowej dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie suche składniki ciasta i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do niezbyt głębokiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160-180 stopni przez 45-60 minut. Polecam piec ciasto na którymś z wyższych poziomów piekarnika (z dala od dolnej grzałki), ponieważ szybko brązowieje na spodzie.
Gotowe ciasto przestudzić w zamkniętym piekarniku a następnie, jeszcze lekko ciepłe, wyjąć z formy do pieczenia. Rozprowadzić na wierzchu ciasta polewę z roztopionej czekolady (lub gotową polewę do wypieków) i ozdobić połówkami migdałów.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowo---pomaranczowe-bezglutenowe]
- 2 pomarańcze
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 5 jajek
- ok. 100 g rozdrobnionych migdałów + kilka migdałów do dekoracji
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g czekolady na polewę (lub gotowa polewa czekoladowa)
Do masy pomarańczowej dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać wszystkie suche składniki ciasta i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do niezbyt głębokiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160-180 stopni przez 45-60 minut. Polecam piec ciasto na którymś z wyższych poziomów piekarnika (z dala od dolnej grzałki), ponieważ szybko brązowieje na spodzie.
Gotowe ciasto przestudzić w zamkniętym piekarniku a następnie, jeszcze lekko ciepłe, wyjąć z formy do pieczenia. Rozprowadzić na wierzchu ciasta polewę z roztopionej czekolady (lub gotową polewę do wypieków) i ozdobić połówkami migdałów.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowo---pomaranczowe-bezglutenowe]