22 lutego 2013

Babeczki-makowce

Smaczne babeczki z makiem - jak małe, warstwowe makowce :) Ja do tego przepisu użyłam gotowej masy makowej z bakaliami (jeśli jest zbyt mokra, warto odcisnąć ją nieco na sitku). Nie należy dodawać do ciasta więcej proszku do pieczenia niż podano w przepisie, bo ciasto zanadto wyrośnie! Ciasto na wierzchu wychodzi dosyć blade (jak na zdjęciu), więc warto udekorować je polewą czekoladową.

  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 75 g miękkiego masłą lub margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mleka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • ok. 350 g masy makowej z bakaliami

W misce utrzeć tłuszcz z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Potem dolać aromat waniliowy i wymieszać. Na koniec wmieszać do ciasta pianę ubitą z białek.
Połowę masy rozłożyć do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą (u mnie były to silikonowe foremki do muffinek, więc mogłam pominąć tłuszcz i bułkę tartą) i wyrównać. Podpiekać spody przez 5 min. w temperaturze ok. 180 stopni.
Następnie nałożyć na podpieczone spody warstwę maku (jeśli zanadto wyrosły, można je "zbić" łyżką) i wylać resztę ciasta. Piec przez 25 minut w temperaturze ok. 160 stopni. Wierzch babeczek można udekorować polewą czekoladową.

Babeczki-makowce