26 października 2012

Brain-cake

Nietypowy przepis na zbliżające się Halloween: tort w kształcie mózgu, czyli angielski brain-cake :)

Przygotować ciasto z przepisu na piaskowy tort kakaowy.

Dodatkowo:
  • ok. 500 g marcepanu (ewentualnie lukru plastycznego)
  • ok. 200 g marmolady
  • alkohol do nasączenia ciasta
Upiec ciasto w małej okrągłej tortownicy - żeby wyrosło dość wysokie (ok. 7 cm). Potem wyciąć z niego nieco wydłużoną półkulę (przyda się szablon z przekrojem mózgu jako wzór :) ). Przeciąć ją na dwa blaty i usunąć trochę ciasta ze środka, tak by utworzyć "kieszonkę" na nadzienie. Dolny blat ciasta nasączyć (ja użyłam wiśniówki rozcieńczonej wodą, ale może być inny alkohol, woda z cukrem i cytryną, herbata itp.). We wgłębieniu umieścić marmoladę (mogą też być np. powidła) i przykryć drugim blatem. Ten także nasączyć, po czym dokładnie posmarować ciasto ze wszystkich stron marmoladą.
Przygotować wałeczki z marcepanu o średnicy ok. 7-10 mm. Zawijać je w zwoje a następnie przyklejać na marmoladę na wierzchu ciasta.

Brain cake - tort w kształcie mózgu