Proste i bardzo efektowne ciastka nie wymagające pieczenia. Uwaga: jest baaardzo słodkie :)
- ok. 100 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
- 1 puszka masy krówkowej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g startej gorzkiej czekolady, do oprószenia
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie warstwę herbatników. Wylać na nie połowę lekko podgrzanej masy krówkowej i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na wierzch wylać budyń, wyrównać i przykryć herbatnikami. Na herbatniki nałożyć resztę podgrzanej masy krówkowej i znów warstwę herbatników. Całość lekko docisnąć i chłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodając do niej łyżkę cukru pudru. Ciasto pokroić wzdłuż herbatników na porcje i wyłożyć na nie bitą śmietanę. Wierzch posypać tartą czekoladą.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jak-3-bit]