5 października 2012

Ciasto prawie jak batonik "3BIT"

Proste i bardzo efektowne ciastka nie wymagające pieczenia. Uwaga: jest baaardzo słodkie :)
  • ok. 100 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g startej gorzkiej czekolady, do oprószenia
Zagotować 1 1/2 szklanki mleka i gdy zawrze dodać do niego cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w pozostałej 1/2 szklanki mleka. Mieszając podgrzewać aż powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia, roztrzepać widelcem, żeby nie było w nim grudek i przestudzić.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie warstwę herbatników. Wylać na nie połowę lekko podgrzanej masy krówkowej i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na wierzch wylać budyń, wyrównać i przykryć herbatnikami. Na herbatniki nałożyć resztę podgrzanej masy krówkowej i znów warstwę herbatników. Całość lekko docisnąć i chłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodając do niej łyżkę cukru pudru. Ciasto pokroić wzdłuż herbatników na porcje i wyłożyć na nie bitą śmietanę. Wierzch posypać tartą czekoladą.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jak-3-bit]

Ciasto prawie jak batonik "3BIT"