Przepis na efektowny i bardzo prosty w wykonaniu tort kakaowy. Jeszcze nigdy nie zdarzył mi się w tym cieście zakalec :)
Gdy ciasto przestygnie, wyjąć je z formy i przeciąć w poprzek na dwie równe części. Dolną lekko nasączyć herbatą lub wodą z cytryną i cukrem i posmarować marmoladą a następnie przykryć drugą warstwą nasączonego ciasta. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą marmolady.
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać, po czym jeszcze kilka minut podgrzewać na parze. Gotową polewą posmarować wierzch i boki tortu. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wyciąć z papieru koło, powycinać w nim dowolny wzór, ułożyć na wierzchu tortu i posypać cukrem pudrem. Delikatnie zdjąć z ciasta szablon, aby nie uszkodzić powstałego wzoru.
- 120 g masła lub margaryny
- 100 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 1 torebka (ok. 15 g) cukru waniliowego
- 30 g kakao
- 4 jajka
- 1 torebka (ok. 15 g) proszku do pieczenia
- 300 g marmolady lub gęstych powideł
- 150 g czekolady
- 100 g śmietany
- herbata lub woda z cukrem i cytryną do nasączenia ciasta
- cukier puder do dekoracji
Gdy ciasto przestygnie, wyjąć je z formy i przeciąć w poprzek na dwie równe części. Dolną lekko nasączyć herbatą lub wodą z cytryną i cukrem i posmarować marmoladą a następnie przykryć drugą warstwą nasączonego ciasta. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą marmolady.
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać, po czym jeszcze kilka minut podgrzewać na parze. Gotową polewą posmarować wierzch i boki tortu. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wyciąć z papieru koło, powycinać w nim dowolny wzór, ułożyć na wierzchu tortu i posypać cukrem pudrem. Delikatnie zdjąć z ciasta szablon, aby nie uszkodzić powstałego wzoru.