23 listopada 2012

Piaskowy tort kakaowy

Przepis na efektowny i bardzo prosty w wykonaniu tort kakaowy. Jeszcze nigdy nie zdarzył mi się w tym cieście zakalec :)
  • 120 g masła lub margaryny
  • 100 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 torebka (ok. 15 g) cukru waniliowego
  • 30 g kakao
  • 4 jajka
  • 1 torebka (ok. 15 g) proszku do pieczenia
  • 300 g marmolady lub gęstych powideł
  • 150 g czekolady
  • 100 g śmietany
  • herbata lub woda z cukrem i cytryną do nasączenia ciasta
  • cukier puder do dekoracji
Powoli stopić masło, wstawiając naczynie do ciepłej wody. Stopniowo dodawać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wbić jajka i dobrze wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy i piec 40-45 minut w temperaturze 160 °C.
Gdy ciasto przestygnie, wyjąć je z formy i przeciąć w poprzek na dwie równe części. Dolną lekko nasączyć herbatą lub wodą z cytryną i cukrem i posmarować marmoladą a następnie przykryć drugą warstwą nasączonego ciasta. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą marmolady.
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać, po czym jeszcze kilka minut podgrzewać na parze. Gotową polewą posmarować wierzch i boki tortu. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wyciąć z papieru koło, powycinać w nim dowolny wzór, ułożyć na wierzchu tortu i posypać cukrem pudrem. Delikatnie zdjąć z ciasta szablon, aby nie uszkodzić powstałego wzoru.

Piaskowy tort kakaowy z marmoladą