19 października 2012

Sernik na spodzie kakaowym

Smaczny i nieskomplikowany sernik na kakaowym spodzie. Nie wymaga pracochłonnego mielenia sera - wystarczy wszystkie składniki masy rozdrobnić w melakserze.

Masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki serka kremowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka + 1 białko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru
Kruche ciasto:
  • 4 bardzo czubate łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki margaryny
  • 1 czubata łyżka kakaa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w melakserze i zmiksować. Ze składników na kruche ciasto wyrobić ciasto i wyłożyć nim dno pokrytej papierem do pieczenia blachy. Na ciasto wysypać bułkę tartą i wylać masę serową. Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 160 stopni.

Sernik na spodzie kakaowym