2 listopada 2012

Muffiny czekoladowo-kawowe z wiśniami

To jedne z najlepszych muffin, jakie robiłam. Dzięki wiśniom muffiny wychodzą wyjątkowo wilgotne, więc nie należy piec ich w papierowych papilotkach, bo nie uda się ich potem wyjąć. Z przepisu wychodzi 10 muffinek.
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka cappuccino
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki rzadkiego jogurtu wiśniowego
  • ok. 50 g roztopionej margaryny lub masła
  • 30 wydrylowanych mrożonych wiśni
W oddzielnych naczyniach dokładnie wymieszać suche i mokre składniki a następnie połączyć zawartości obu naczyń i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nałożyć po łyżce ciasta do każdej foremki silikonowej (nie piec w papilotkach, bo wiśnie je przemoczą), na to 3 zamrożone wiśnie i kolejną łyżkę ciasta. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

Muffiny czekoladowo-kawowe z wiśniami