31 sierpnia 2012

Serniczki cappuccino

Bardzo eleganckie, małe, kawowe serniczki. Idealne do podania gościom. Najlepiej piec je w foremkach silikonowych, ale mogą też być zwykłe foremki wyłożone papierem do pieczenia.
  • 150 g pokruszonych ciastek
  • 50 g roztopionego masła
  • 500 g mielonego twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki + ok. 300 ml śmietany kremówki
  • 4 czubate łyżeczki cappuccino
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • wiórki czekoladowe
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepić dna foremek.
1/2 szklanki smietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, dodać cappucciono i mieszać aż się rozpuści (nie gotować!), po czym wystudzić masę.
W misce umieścić zmielony twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, cukrier, cukier waniliowy, mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie wlewać masę serową do foremek wyłożonych masą ciasteczkową (serniczki prawie nie urosną, więc można napełnić formy prawie do brzegu).
W piekarniku ustawić naczynie żaroodpornie z wodą a na kratce nad nim ustawić foremki z serniczkami.  Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 35-40 minut, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, a następnie włożyć serniczki na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia ubić śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ozdobić nią serniczki, po czym posypać je wiórkami czekoladowymi.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/mini-serniczki-cappuccino]

Serniczki cappuccino