- 150 g pokruszonych ciastek
- 50 g roztopionego masła
- 500 g mielonego twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki + ok. 300 ml śmietany kremówki
- 4 czubate łyżeczki cappuccino
- 2/3 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- wiórki czekoladowe
1/2 szklanki smietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, dodać cappucciono i mieszać aż się rozpuści (nie gotować!), po czym wystudzić masę.
W misce umieścić zmielony twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, cukrier, cukier waniliowy, mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie wlewać masę serową do foremek wyłożonych masą ciasteczkową (serniczki prawie nie urosną, więc można napełnić formy prawie do brzegu).
W piekarniku ustawić naczynie żaroodpornie z wodą a na kratce nad nim ustawić foremki z serniczkami. Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 35-40 minut, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, a następnie włożyć serniczki na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia ubić śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ozdobić nią serniczki, po czym posypać je wiórkami czekoladowymi.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/mini-serniczki-cappuccino]