Zaskakujący przepis na nietypowe ciasto czekoladowe, którego podstawowym składnikiem jest... cukinia. Jej smak jest w cieście niewyczuwalny, ale nadaje mu wilgotność.
- ok. 100 g margaryny lub miękkiego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 spora cukinia starta na tarce o dużych oczkach (ok. 2 szklanek startej cukinii)
- kilka kropli aromatu waniliowego
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i schłodzić przez kilka minut w zamrażarce. Wlać do formy ciasto i piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 45 minut.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia]