24 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe z cukinią

Zaskakujący przepis na nietypowe ciasto czekoladowe, którego podstawowym składnikiem jest... cukinia. Jej smak jest w cieście niewyczuwalny, ale nadaje mu wilgotność.
  • ok. 100 g margaryny lub miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 spora cukinia starta na tarce o dużych oczkach (ok. 2 szklanek startej cukinii)
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dolewać stopniowo olej i dalej ucierać. Dodać cukier i dobrze utrzeć. Następnie dodać proszek do pieczenia, sól, kakao, kawę i aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Potem kolejno wbijać jajka nie przestając mieszać. Następnie dodawać do masy mąkę na przemian ze śmietaną, za każdym razem dokładnie mieszając. Na końcu dodać cukinię i jeszcze raz wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i schłodzić przez kilka minut w zamrażarce. Wlać do formy ciasto i piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 45 minut.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia]

Ciasto czekoladowe z cukinią