17 sierpnia 2012

Babeczki razowo-marchewkowe

Zdrowe, marchewkowe babeczki. Nie są zbyt ciężkie, ale wyraźnie czuć w nich razową mąkę, więc nie każdemu przypadną do gustu. Można zmniejszyć ilość cukru. 
  • 1/2 szklanki mąki zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ubitej, bardzo drobno startej marchewki
W jednej misce dokładnie wymieszać suche składniki, w drugiej ubić jajka z cukrem i olejem. Do masy jajecznej dodać startą marchewkę i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i bardzo dokładnie wymieszać całość. Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 stopni.


Babeczki razowo-marchewkowe