10 sierpnia 2012

Naleśniki pełnoziarniste

Zdrowe naleśniki z mąki z pełnego ziarna. Paradoksalnie są o wiele delikatniejsze od zwykłych. Uwaga: trzeba je przewracać bardzo ostrożnie, żeby się nie rozpadły (sztuczka z podrzucaniem ich na patelni nie wchodzi w grę).
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki zwykłej mąki
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • odrobina wody (opcjonalnie)
  • masło lub margaryna do smażenia
  • dowolne dodatki, np. dżem, twaróg, owoce
Roztrzepać jajko, dodać mleko, ewentualnie sól, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić wodą. Smażyć dość grube naleśniki - z podanych proporcji wychodzą 3-4 bardzo duże naleśniki.

Naleśniki pełnoziarniste