2 marca 2012

Kruche ciasteczka owsiano-kokosowe

Pyszne, chrupiące kruche ciasteczka na bazie płatków owsianych i wiórków kokosowych. Uwaga: ciasteczka należy piec ostrożnie, bo łatwo je przypalić.
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki owsiane i wiórki kokosowe zemleć na proszek w melakserze i wymieszać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Zamrozić margarynę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z sypkimi składnikami, po czym dodać żółtka i szybko wyrobić kruche ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 5-10 mm i wykrawać z niego nieduże ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (ciasteczka można układać dość blisko siebie, bo niewiele urosną). Piec po 10-15 minut (zależnie od grubości ciastek) w temperaturze 200 stopni.