9 marca 2012

Blok kokosowy II


Udoskonalony przepis na blok kokosowy. Uwaga: bardzo ostrożnie rumienić wiórki kokosowe, bo wyjątkowo łatwo je przypalić.
  • 250 g mleka w proszku
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 100 g herbatników
Wodę, masło i cukier umieścić w garnku i ogrzewać do połączenia składników, od czasu do czasu mieszając. Przelać masę do miski i lekko przestudzić. W tym czasie zarumienić wiórki kokosowe na patelni, stale mieszając, żeby się nie przypaliły.
Do przestudzonej masy wsypywać po łyżce mleko w proszku bardzo dokładnie mieszając, na koniec dodać wiórki kokosowe i pokruszone na małe kawałki herbatniki i ponownie wymieszać.
Przełożyć masę do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin.

Blok kokosowy przepis II