To mój ulubiony przepis na klasyczną babkę drożdżową. Ciasto wychodzi bardzo pulchne i delikatne. Niestety, jest też dosyć czasochłonne, ponieważ ciasto wyrasta aż 3 razy. Mimo to, zapewniam, że warto na nie poczekać! Lukier można przygotować także na bazie soku pomarańczowego.
Znów zagnieść ciasto, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i pozwolić mu wyrastać przez 15 minut. Wstawić formę z lekko wyrośniętym ciastem do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 160 stopni i piec ok. 45 minut od włączenia piekarnika.
Lukier do ciasta przygotować ze szklanki cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody oraz soku z cytryny (dodawać sok do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji). Na koniec wmieszać do lukru skórkę startą z cytryny (uprzednio sparzonej i wyszorowanej).
Upieczoną babkę wyjąć z formy, gdy jest jeszcze ciepła i pozostawić do wystudzenia na kratce kuchennej. Zimną, udekorować lukrem i poczekać aż stężeje.
- 3 1/2 szklanki mąki
- 25 g drożdży
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
- 50 g roztopionej margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cytryna
Znów zagnieść ciasto, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i pozwolić mu wyrastać przez 15 minut. Wstawić formę z lekko wyrośniętym ciastem do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 160 stopni i piec ok. 45 minut od włączenia piekarnika.
Lukier do ciasta przygotować ze szklanki cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody oraz soku z cytryny (dodawać sok do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji). Na koniec wmieszać do lukru skórkę startą z cytryny (uprzednio sparzonej i wyszorowanej).
Upieczoną babkę wyjąć z formy, gdy jest jeszcze ciepła i pozostawić do wystudzenia na kratce kuchennej. Zimną, udekorować lukrem i poczekać aż stężeje.