Przepis na popularne muffinki z kawałkami czekolady. Gorzką czekoladę można zastąpić mieszanką różnych czekolad: mlecznej, białej i gorzkiej. Uwaga: czekolada powinna być dobrej jakości.
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 175 g cukru pudru
- 150 g siekanej gorzkiej czekolady
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 jajko
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (poza czekoladą), w drugim mokre. Połączyć zawartości obu naczyń i wymieszać. Na koniec wmieszać do masy czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
[Na podstawie przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/chocolate-chip-muffins]