24 lutego 2012

Czarne ciasto z jabłkami

Rodzinny przepis na "czarne ciasto". Ciasto jest pełne jabłek, bardzo wilgotne i elastyczne - konsystencją nieco przypomina lepkie ciasto brownies (ale ze względu na dodatek jabłek a nie czekolady). Ciasto długo zachowuje świeżość.
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/5 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g jabłek pokrojonych w kostkę
Jabłka wymieszać z cukrem i zostawić, aby puściły sok. Nie odlewać soku i dodać do jabłek jajko roztrzepane z mlekiem. Następnie porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao cały czas mieszając. Na koniec wmieszać do masy olej.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie schłodzić kilka minut w zamrażarce. Przelać do formy ciasto i piec przez ok. 50 minut w temperaturze ok. 170 stopni.

Czarne ciasto z jabłkami