6 kwietnia 2012

Mazurek makowy

Nietypowy mazurek. Jest dosyć pracochłonny, bo trzeba samodzielnie przygotować masę makową (niestety, gotowa masa nie nadaje się do tego ciasta). Ciasto jest bardzo słodkie!
  • 200 g maku
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 białko (na lukier)
  • marmolada
Mak wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i dokładnie odsączyć (najlepiej przez całą noc). Następnie jednokrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Oddzielić białka od żółtek jaj. Tłuszcz rozpuścić, dodać do niego cukier puder i żółtka. Ucierać na puszystą masę. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie dodać mak i znowu wymieszać. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy i bardzo delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Upieczony mazurek pozostawić do przestygnięcia, po czym wyjąć z formy. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą marmolady i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i jednego białka jajka.