Z prawdziwym, francuskim omletem, to danie ma raczej niewiele wspólnego, ale dla wielbicieli słodkich obiadów będzie w sam raz. Ten "omlet", to pulchny, smażony placek ze słodkimi dodatkami (dżem, konfitury, owoce, cukier, bita śmietana...) Z podanych ilości składników wychodzi jeden bardzo duży omlet.
Silnie rozgrzać olej i nalać porcję ciasta. Smażyć przez chwilę na dużym ogniu (żeby spód się ściął i nie wchłaniał tyle tłuszczu), po czym zmniejszyć płomień i smażyć kolejnych kilka minut. Delikatnie odwrócić omlet i usmażyć z drugiej strony.
Na gotowy omlet wyłożyć dżem, powidła lub owoce.
- 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dżem / powidła / owoce jagodowe
Silnie rozgrzać olej i nalać porcję ciasta. Smażyć przez chwilę na dużym ogniu (żeby spód się ściął i nie wchłaniał tyle tłuszczu), po czym zmniejszyć płomień i smażyć kolejnych kilka minut. Delikatnie odwrócić omlet i usmażyć z drugiej strony.
Na gotowy omlet wyłożyć dżem, powidła lub owoce.