2 grudnia 2011

"Omlet" na słodko

Z prawdziwym, francuskim omletem, to danie ma raczej niewiele wspólnego, ale dla wielbicieli słodkich obiadów będzie w sam raz. Ten "omlet", to pulchny, smażony placek ze słodkimi dodatkami (dżem, konfitury, owoce, cukier, bita śmietana...) Z podanych ilości składników wychodzi jeden bardzo duży omlet.
  • 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dżem / powidła / owoce jagodowe
Ubić osolone białko na sztywną pianę. Dokładnie wymieszać żółtko z mlekiem i stopniowo dodawać do masy mąkę ciągle mieszając.  Na koniec delikatnie wmieszać białka.
Silnie rozgrzać olej i nalać porcję ciasta. Smażyć przez chwilę na dużym ogniu (żeby spód się ściął i nie wchłaniał tyle tłuszczu), po czym zmniejszyć płomień i smażyć kolejnych kilka minut. Delikatnie odwrócić omlet i usmażyć z drugiej strony.
Na gotowy omlet wyłożyć dżem, powidła lub owoce.

Omlet na slodko