16 grudnia 2011

"Szybkie" pierniczki

Przepis na pierniczki, które nie wymagają typowego dla tego typu ciasta "leżakowania" - można je upiec tuż przed Świętami i będą miękkie.
  • 400 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić ciasto. Masa może być klejąca, ale nie należy dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm (nie cieniej!), podsypując możliwie najmniejszą ilością mąki. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 8-10 minut. Przestudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki]