Mój ulubiony przepis na murzynka! Jest to wilgotne i aromatyczne ciasto kakaowe, z dodatkiem cynamonu i przyprawy do piernika.
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł, dżemu lub marmolady
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek kakao
Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną (lub formy silikonowej). Piec ok. 45-60 minut w temperaturze ok. 170°C. Można polać polewą czekoladową lub przełożyć konfiturami.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/murzynek-z-nuta-piernikowa]