30 grudnia 2011

Murzynek z nutą piernikową

Mój ulubiony przepis na murzynka! Jest to wilgotne i aromatyczne ciasto kakaowe, z dodatkiem cynamonu i przyprawy do piernika.
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek powideł, dżemu lub marmolady
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek kakao
Cukier, kakao, mleko i margarynę umieścić w rondlu i gotować kilka minut. Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać. Następnie stopniowo wmieszać mąkę wymieszaną z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodać powidła i dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną (lub formy silikonowej). Piec ok. 45-60 minut w temperaturze ok. 170°C. Można polać polewą czekoladową lub przełożyć konfiturami.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/murzynek-z-nuta-piernikowa]

Murzynek z nutą piernikową