9 grudnia 2011

Babka piaskowa

Mój podstawowy przepis na zwykłą babkę piaskową. Można dodać do niej kakao, kawę, sok z cytryny i inne dodatki. Można też ozdobić ją lukrem lub polewą czekoladową.
  • 150 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć na puszystą masę, po czym stopniowo dodawać do niego cukier. Do masy wbijać kolejno żółtka, cały czas mieszając. Dodać do masy mąki i proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną i wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).

[źródło: http://mojewypieki.blox.pl/2009/04/Babka-piaskowa.html]