22 września 2015

Wegańskie brownie


  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g margaryny
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki czarnego kakao
  • 1/2 dużej cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć nadmiar soku.
Utrzeć margarynę z olejem, dodać cukier i dalej ucierać aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodać proszek do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszać. Dodawać partiami mąkę, dokładnie mieszając. Na koniec dodać do masy cukinię i ponownie wymieszać.
Przełożyć masę do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 minut w temperaturze ok. 170 stopni.


20 września 2015

Puree z dyni


  • 1 kg dyni
  • 1 1/2 szklanki wody

Dynię umyć i usunąć z niej pestki, oczyszczając miąższ z włókien. Obrać też zewnętrzną skórkę warzywa. Pokroić miąższ na cienkie plastry, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, po czym odsączyć dynię na sicie lekko dociskając, by pozbyć się nadmiaru wody. Przestudzić i zblendować na gładkie puree.

Placuszki dyniowe


  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (u mnie: z pestek winogron)
Roztrzepać jajka, dodać do nich puree z dyni i dokładnie rozprowadzić. Dodać proszek do pieczenia i cynamon i dokładnie wymieszać. Dodać olej i wymieszać. Na koniec dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni (może być z dodatkiem oleju) na złotobrązowo z obu stron.
Podawać z konfiturami, powidłam, mielonym twarogiem lub jogurtem greckim.


2 września 2015

Makaron z jarmużem


  • porcja makaronu
  • 2 garści jarmużu
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 orzechy brazylijskie
  • sól i pieprz do smaku

Ugotować makaron. Jarmuż opłukać i podrzeć na małe kawałki usuwając zgrubiałe części. Na zalewie z pomidorów podsmażyć posiekany czosnek, dodać jarmuż i pokrojone suszone pomidory i podsmażać dopóki jarmuż nie zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać starte orzechy. Połączyć z makaronem i podawać.


1 września 2015

Muffinki ze skórką pomarańczową

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 50 g skórki pomarańczowej

Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre - w drugiej. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Na koniec dodać skórkę cytrynową i znowu wymieszać.
Przekładać porcje ciasta do foremek silikonowych i piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni.