Pyszne muffinki czekoladowe z wiśniami. Do przepisu można wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone wiśnie.
W jednym naczyniu dokładnie wymieszać mokre składniki, w drugim suche. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Nakładać do foremek nieduże porcje ciasta, wciskać w nie po 3 wiśnie i przykrywać jeszcze jedną warstwą ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 160 stopni.
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 czubate łyżki czarnego kakao
- 2 łyżki kisielu wiśniowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2/3 szklanki gęstej śmietany
- 70 g roztopionego masła lub margaryny
- wiśnie mrożone lub świeże
W jednym naczyniu dokładnie wymieszać mokre składniki, w drugim suche. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Nakładać do foremek nieduże porcje ciasta, wciskać w nie po 3 wiśnie i przykrywać jeszcze jedną warstwą ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 160 stopni.