26 kwietnia 2013

Muffinki kakaowe z wiśniami

Pyszne muffinki czekoladowe z wiśniami. Do przepisu można wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone wiśnie.

  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki czarnego kakao
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • 70 g roztopionego masła lub margaryny
  • wiśnie mrożone lub świeże

W jednym naczyniu dokładnie wymieszać mokre składniki, w drugim suche. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Nakładać do foremek nieduże porcje ciasta, wciskać w nie po 3 wiśnie i przykrywać jeszcze jedną warstwą ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 160 stopni.

Muffinki kakaowe z wiśniami