Tiramisu w pucharkach. To moim zdaniem najlepszy przepis na tiramisu. Masa wychodzi jednak nieco zbyt rzadka, by zrobić z niego klasyczne ciasto tiramisu. W żadnym wypadku nie należy zastępować serka mascarpone.
Wymieszać żółtka z cukrem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą i przez 10 minut "gotować" masę na parze stale mieszając. Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać masę aż będzie gęsta i puszysta. Wtedy porcjami wmieszać do masy serek mascarpone.
Ubić zimną śmietanę kremówkę a następnie wmieszać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Zaparzyć kawę w 1/2 szklanki wrzątku, przestudzić, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
Na dno pucharków wyłożyć warstwę biszkoptów, polać je obficie kawą a następnie wyłożyć na nie połowę masy serowej a na nią wysypać cienką warstwę gorzkiego kakao. Tak samo przygotować kolejne warstwy biszkoptów z kawą, masy serowej i kakao. Na wierzch pucharków wysypać warstwę wiórków czekoladowych i ozdobić kropelkami czekoladowymi, migdałami itp.
Przed podaniem chłodzić tiramisu w lodówce przez co najmniej 6-8 godzin.
- 200 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 330 g śmietany kremówki
- 5 żółtek
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 łyżki kawy
- 2 łyżki mocnego alkoholu (wódka, rum, likier kawowy)
- czarne kakao
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Wymieszać żółtka z cukrem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą i przez 10 minut "gotować" masę na parze stale mieszając. Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać masę aż będzie gęsta i puszysta. Wtedy porcjami wmieszać do masy serek mascarpone.
Ubić zimną śmietanę kremówkę a następnie wmieszać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Zaparzyć kawę w 1/2 szklanki wrzątku, przestudzić, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
Na dno pucharków wyłożyć warstwę biszkoptów, polać je obficie kawą a następnie wyłożyć na nie połowę masy serowej a na nią wysypać cienką warstwę gorzkiego kakao. Tak samo przygotować kolejne warstwy biszkoptów z kawą, masy serowej i kakao. Na wierzch pucharków wysypać warstwę wiórków czekoladowych i ozdobić kropelkami czekoladowymi, migdałami itp.
Przed podaniem chłodzić tiramisu w lodówce przez co najmniej 6-8 godzin.