19 kwietnia 2013

Pączki-liliputki

Przepis na lekkie mini-pączki.

  • 250 kg mąki
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mocnego alkoholu (wódka, rum)
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia (ok. 1/2 - 3/4 l)

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Pozostawić rozczyn na 5-10 minut do wyrośnięcia, po czym wlać go do miski z mąką, solą, jajkami i resztą cukru a następnie doać alkohol. Wyrobić gładkie ciasto i wlać do niego olej po czym dalej wyrabiać. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej do smażenia i wrzucać na niego małe porcje ciasta nabierane łyżeczką maczaną w wodzie (dzięki temu ciasto nie będzie się za bardzo przyklejać do łyżeczki). Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Z cukru pudru i soku z cytryny wyrobić niezbyt gęsty lukier i polać nim jeszcze ciepłe pączki. Zostawić do wystudzenia.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/kasztanki-czyli-paczusie]

Pączki-liliputki