Przepis na lekkie mini-pączki.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Pozostawić rozczyn na 5-10 minut do wyrośnięcia, po czym wlać go do miski z mąką, solą, jajkami i resztą cukru a następnie doać alkohol. Wyrobić gładkie ciasto i wlać do niego olej po czym dalej wyrabiać. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej do smażenia i wrzucać na niego małe porcje ciasta nabierane łyżeczką maczaną w wodzie (dzięki temu ciasto nie będzie się za bardzo przyklejać do łyżeczki). Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Z cukru pudru i soku z cytryny wyrobić niezbyt gęsty lukier i polać nim jeszcze ciepłe pączki. Zostawić do wystudzenia.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/kasztanki-czyli-paczusie]
- 250 kg mąki
- 1/2 szklanka mleka
- 1 jajko + 1 żółtko
- 25 g drożdży
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mocnego alkoholu (wódka, rum)
- szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
- olej do smażenia (ok. 1/2 - 3/4 l)
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Pozostawić rozczyn na 5-10 minut do wyrośnięcia, po czym wlać go do miski z mąką, solą, jajkami i resztą cukru a następnie doać alkohol. Wyrobić gładkie ciasto i wlać do niego olej po czym dalej wyrabiać. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej do smażenia i wrzucać na niego małe porcje ciasta nabierane łyżeczką maczaną w wodzie (dzięki temu ciasto nie będzie się za bardzo przyklejać do łyżeczki). Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Z cukru pudru i soku z cytryny wyrobić niezbyt gęsty lukier i polać nim jeszcze ciepłe pączki. Zostawić do wystudzenia.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/kasztanki-czyli-paczusie]