bajaderek można wykorzystać w zasadzie dowolny rodzaj ciasta lub ciastek bez
kremu i owoców. Nadaje się do tego także ciasto z zakalcem :). Suche wypieki
drobno kruszymy (np. wałkując ciasto lub ciastka umieszczone w torebce
foliowej), bardziej zwarte lub wilgotne ciasta można rozdrobnić palcami, robotem
kuchennym albo zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
- ok. 1/2 kg okruchów z dowolnego słodkiego wypieku
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki gorzkiego czarnego kakao
- marmolada
- dowolna ilość bakalii (namoczone rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowane owoce,
- wiórki kokosowe itp.)
- opcjonalnie: alkohol (np. rum, wiśniówka)
- opcjonalnie: polewa czekoladowa, cukier puder, wiórki kokosowe lub rozdrobnione
- orzechy do obtoczenia bajaderek
Umieścić w misce wszystkie okruchy, dodać kakao, miękkie masło, 2-3 łyżki
marmolady, bakalie i opcjonalnie 1-2 łyżki alkoholu, po czym wyrobić zwarte
ciasto. W razie potrzeby dodać więcej marmolady do "sklejenia" okruchów.
Z otrzymanej masy formować kule o średnicy ok. 5 cm (powinny akurat mieścić się
w standardowych papilotkach do muffinek). Bajaderki można oblać polewą
czekoladową lub obtoczyć w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych albo
rozdrobnionych orzechach.