15 lutego 2013

Krajanka z bezą cytrynową


Oto przepis na bardzo łatwą w przygotowaniu krajankę - zawiera spód z kruchego ciasta, warstwę marmolady a na wierzchu słodko-kwaśną bezą cytrynową.

  • 250 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 50 g + 4 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 200 g marmolady

Z mąki, 50 g cukru pudru, margaryny i żółtek szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 5-10 mm i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Rozsmarować na kruchym cieście marmoladę. Podpiec ciasto przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni.
Ubić białka na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawać do nich pozostałe 4 łyżki cukru pudru, ciągle mieszając. Potem, również partiami wlać sok z cytryny i dalej ubijać. Gotową pianę rozsmarować na podpieczonym cieście i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 120 stopni na 40 minut.

Krajanka z bezą cytrynową