25 stycznia 2013

Kremowy sernik


Cudownie aksamitny sernik, nie tylko na Święta. Nie ma w nim spodu z kruchego ciasta, więc nie trzeba obawiać się, że wyjdzie zakalec. 

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jajek
  • 150 g masła
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki

Dokładnie utrzeć masło a następnie odawać do niego porcjami twaróg dalej ucierając masę. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem. Połączyć obie masy i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać do masy serowej budyń i kaszę mannę i ponownie dokładnie wymieszać.
Ubić na sztywno śmietanę kremówkę a w drugim naczyniu - białka. Bitą śmietanę i pianę z białek ostrożnie wmieszać do masy serowej.
Wyłożyć papierem do pieczenia dużą i dość niską formę do pieczenia lub przygotować formę silikonową. Przelać do niej masę sernikową. Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 60 minut. Gotowy sernik wystudzić w piekarniku, po czym przenieść na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).


[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny]

Kremowy sernik