Churros to tradycyjny hiszpański wypiek. Te długie, smażone w głębokim oleju paluszki zwykle przygotowuje się je z ciasta parzonego. Churros wychodzą dość słodkie, bardzo cynamonowe i - niestety - także bardzo tłuste. Najlepiej podawać je na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub wraz z dipem czekoladowym do maczania paluszków.
Rozgrzać grubą warstwę oleju na dużej patelni. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać długie paluszki ciasta wprost na rozgrzany olej i smażyć churros z obu stron, po czym układać je na papierowej serwetce do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/churros]
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 1/8 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Rozgrzać grubą warstwę oleju na dużej patelni. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać długie paluszki ciasta wprost na rozgrzany olej i smażyć churros z obu stron, po czym układać je na papierowej serwetce do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/churros]