8 lutego 2013

Hiszpańskie paluszki churros

Churros to tradycyjny hiszpański wypiek. Te długie, smażone w głębokim oleju paluszki zwykle przygotowuje się je z ciasta parzonego. Churros wychodzą dość słodkie, bardzo cynamonowe i - niestety - także bardzo tłuste. Najlepiej podawać je na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub wraz z dipem czekoladowym do maczania paluszków.
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Zagotować w garnku wodę wraz z cukrem, masłem i solą, dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ucierać do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Wystudzić masę i dodać do niej jajka, po czym bardzo dokładnie utrzeć.
Rozgrzać grubą warstwę oleju na dużej patelni. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać długie paluszki ciasta wprost na rozgrzany olej i smażyć churros z obu stron, po czym układać je na papierowej serwetce do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/churros]