Przepis na domowe ptysie. Nieco inne od sklepowych, bo ciasto stykające się z bitą śmietaną posmarowane jest roztopioną, mleczną czekoladą. Z podanych proporcji wychodzą 4 ptysie.
Na blachę wysmarowaną tłuszczem wykładać porcje ciasta i formować ptysie. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 225 stopni. Zdjąć ptysie z blachy i studzić na kratce.
Ubić śmietanę kremówkę, na koniec dodać do niej 2 łyżki cukru pudru i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w naczyniu ustawionym na parze. Przekroić wystudzone ptysie, by postały "spody" i "czapeczki" z ciasta. Posmarować wewnętrzne strony ptysiów roztopioną czekoladą i odstawić do zastygnięcia. Na spód każdego ptysia wyłożyć dużą porcję bitej śmietany a następnie przykryć czapeczką. Obficie posypać cukrem pudrem.
- 1 1/2 szklanki mąki
- 150 ml wody
- 3 płaskie łyżki masła
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia
- 50 g czekolady
Na blachę wysmarowaną tłuszczem wykładać porcje ciasta i formować ptysie. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 225 stopni. Zdjąć ptysie z blachy i studzić na kratce.
Ubić śmietanę kremówkę, na koniec dodać do niej 2 łyżki cukru pudru i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w naczyniu ustawionym na parze. Przekroić wystudzone ptysie, by postały "spody" i "czapeczki" z ciasta. Posmarować wewnętrzne strony ptysiów roztopioną czekoladą i odstawić do zastygnięcia. Na spód każdego ptysia wyłożyć dużą porcję bitej śmietany a następnie przykryć czapeczką. Obficie posypać cukrem pudrem.