Tradycyjny, zawijany makowiec świąteczny. Ciasto drożdżowe w tym makowcu jest mięciutkie i delikatne. Do przepisu użyłam gotowej masy makowej z bakaliami (uwaga: masę z puszki warto nieco odsączyć, żeby nie była zbyt mokra). Wierzch ciasta można polukrować wedle gustu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt na natartym olejem papierze do pieczenia, po czym równomiernie pokryć masą makową. Przy pomocy papieru zawinąć makowiec i przełożyć go wraz z papierem do podłużnej formy. Piec ok. 45 min. w temperaturze ok. 170 stopni.
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 100 g margaryny lub masła
- masa makowa z bakaliami
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt na natartym olejem papierze do pieczenia, po czym równomiernie pokryć masą makową. Przy pomocy papieru zawinąć makowiec i przełożyć go wraz z papierem do podłużnej formy. Piec ok. 45 min. w temperaturze ok. 170 stopni.