28 grudnia 2012

Makowiec

Tradycyjny, zawijany makowiec świąteczny. Ciasto drożdżowe w tym makowcu jest mięciutkie i delikatne. Do przepisu użyłam gotowej masy makowej z bakaliami (uwaga: masę z puszki warto nieco odsączyć, żeby nie była zbyt mokra). Wierzch ciasta można polukrować wedle gustu. 
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny lub masła
  • masa makowa z bakaliami
Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i zostawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie umieścić w misce pozostałą mąkę, cukier, jajko, tłuszcz i rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt na natartym olejem papierze do pieczenia, po czym równomiernie pokryć masą makową. Przy pomocy papieru zawinąć makowiec i przełożyć go wraz z papierem do podłużnej formy. Piec ok. 45 min. w temperaturze ok. 170 stopni.

Makowiec