18 stycznia 2013

Bułeczki drożdżowe z marmoladą


Tym razem mój podstawowy, sprawdzony przepis na bułeczki drożdżowe. Jako nadzienie można dać marmoladę lub osuszone owoce (np. śliwki, twardsze truskawki). Należy jednak unikać owoców z kompotu, bo zanadto rozmoczą ciasto. Z podanych proporcji wychodzi 12 bułeczek.

  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki + łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny lub masła
  • szczypta soli
  • marmolada

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, po czym zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać margarynę, jajka i wyrośnięty rozczyn i wyrobić jednolite, dosyć rzadkie ciasto. Odstawić je na pół godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na porcje, nałożyć na nie po łyżeczce marmolady i formować bułeczki (jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać je mąką). Ułożyć bułeczki na blasze i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik i piec bułeczki drożdżowe ok. 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą