"Kwitnący tulipan" to fantazyjne, wielokolorowe ciasto. Jest proste w przygotowaniu i niełatwo zrobić w nim zakalec a po przekrojeniu wygląda bardzo efektownie.
Podzielić otrzymaną masę na 4 równe porcje. Do pierwszej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać, do drugiej wmieszać kisiel, do trzeciej mak. Czwartą porcję ciasta pozostawić bez dodatków.
Do formy (silikonowej lub zwykłej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) nakładać naprzemiennie kleksy ciasta w różnych kolorach. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 5 jajek
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka kakao
- 1/2 opakowania kisielu wiśniowego (lub z innych czerwonych owoców)
- 1/3 szklanki suchego niebieskiego maku
Podzielić otrzymaną masę na 4 równe porcje. Do pierwszej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać, do drugiej wmieszać kisiel, do trzeciej mak. Czwartą porcję ciasta pozostawić bez dodatków.
Do formy (silikonowej lub zwykłej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) nakładać naprzemiennie kleksy ciasta w różnych kolorach. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.