11 stycznia 2013

Ciasto "kwitnący tulipan"

"Kwitnący tulipan" to fantazyjne, wielokolorowe ciasto. Jest proste w przygotowaniu i niełatwo zrobić w nim zakalec a po przekrojeniu wygląda bardzo efektownie.
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 opakowania kisielu wiśniowego (lub z innych czerwonych owoców)
  • 1/3 szklanki suchego niebieskiego maku
Margarynę utrzeć z cukrem. Ciągle mieszając, dodawać po jednym żółtku. Następnie wmieszać do masy olej i pianę ubitą z białek. Na koniec partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Podzielić otrzymaną masę na 4 równe porcje. Do pierwszej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać, do drugiej wmieszać kisiel, do trzeciej mak. Czwartą porcję ciasta pozostawić bez dodatków.
Do formy (silikonowej lub zwykłej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) nakładać naprzemiennie kleksy ciasta w różnych kolorach. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.

Ciasto Kwitnący tulipan