Mięciutkie i pulchne babeczki drożdżowe. Ja piekłam je w teflonowej formie do muffinek i w foremkach silikonowych. Nie piec tych babeczek w papierowych papilotkach! Z tego samego ciasta można też uformować bułeczki do pieczenia na blasze. Można też dodać do ciasta namoczone rodzynki.
Foremki wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną i wstawić na kilka minut do zamrażarki, by kasza się nie obsypywała. Potem napełnić foremki ciastem, wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru na wierzchu).
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 25 g drożdży
- 100 g roztopionego masła
Foremki wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną i wstawić na kilka minut do zamrażarki, by kasza się nie obsypywała. Potem napełnić foremki ciastem, wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru na wierzchu).