7 grudnia 2012

Babeczki drożdżowe

Mięciutkie i pulchne babeczki drożdżowe. Ja piekłam je w teflonowej formie do muffinek i w foremkach silikonowych. Nie piec tych babeczek w papierowych papilotkach! Z tego samego ciasta można też uformować bułeczki do pieczenia na blasze. Można też dodać do ciasta namoczone rodzynki.
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży
  • 100 g roztopionego masła
Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Pozostawić zaczyn na ok. 10 minut do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać zaczyn i jajka i wyrobić rzadkie ciasto. Następnie wylać na ciasto roztopione masło i wyrabiać dopóki go nie wchłonie. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Foremki wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną i wstawić na kilka minut do zamrażarki, by kasza się nie obsypywała. Potem napełnić foremki ciastem, wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru na wierzchu).

Babeczki drożdżowe