14 grudnia 2012

Pani Walewska

Mój przepis na "Panią Walewską". W klasycznym przepisie stosuje się dżem z czarnej porzeczki. Bezy należy podpiekać ostrożnie, bo łatwo brązowieją.
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny lub miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki dżemu lub konfitury
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wymieszać w misce mąkę, 1/2 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Dodać do nich tłuszcz i żółtka i szybko wyrobić kruche ciasto. Podzielić je na 2 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek (ok. 5 mm) i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Wymieszać dżem / konfitury z sokiem z cytryny i posmarować tą masą oba podpieczone blaty ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, następnie partiami dodawać do nich cukier puder, wciąż ubijając. Powstałą bezę wyłożyć na wierzch blatów ciasta i ponownie wstawić je do piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 140-150 stopni, aż beza będzie sprężysta.
Zagotować 1 1/2 szklanki mleka. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń wraz z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru. Wlać masę do wrzącego mleka i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przestudzić i wyłożyć na jeden z blatów kruchego ciasta z bezą. Na budyniu ułożyć drugi blat i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto Pani Walewska