- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny lub miękkiego masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki dżemu lub konfitury
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wymieszać dżem / konfitury z sokiem z cytryny i posmarować tą masą oba podpieczone blaty ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, następnie partiami dodawać do nich cukier puder, wciąż ubijając. Powstałą bezę wyłożyć na wierzch blatów ciasta i ponownie wstawić je do piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 140-150 stopni, aż beza będzie sprężysta.
Zagotować 1 1/2 szklanki mleka. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń wraz z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru. Wlać masę do wrzącego mleka i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przestudzić i wyłożyć na jeden z blatów kruchego ciasta z bezą. Na budyniu ułożyć drugi blat i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia.