30 listopada 2012

Kruche ciasteczka orzechowe

Bardzo kruche ciasteczka o intensywnym, orzechowym smaku. 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Wymieszać w misce mąkę, cukier, orzechy i proszek do pieczenia. Na tarce zetrzeć do suchych składników schłodzony tłuszcz (albo ręcznie go posiekać) i zagnieść spójne ciasto. Schłodzić je przez co najmniej godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5-8 mm i wycinać z niego małe ciasteczka. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Warto często zaglądać do ciasteczek podczas pieczenia, ponieważ łatwo je przypalić.

Kruche ciasteczka orzechowe