6 lipca 2012

Trufelki kokosowe

Bardzo słodkie trufelki kokosowe w polewie z gorzkiej czekolady. Niemalże jak malutkie batoniki "Bounty".
  • 1 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki pokruszonych na proszek biszkoptów
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • ok. 150 g gorzkiej czekolady na polewę
  • 2 łyżeczki oleju
Wymieszać w misce wiórki kokosowe i pokruszone biszkopty. W metalowym naczyniu podgrzać na parze kremówkę i często mieszając rozpuścić w niej rozdrobnioną białą czekoladę. Wlać masę czekoladową do suchych składników i wyrobić lepkie ciasto. Odstawić do lodówki do stężenia.
Uformować nieduże kulki i obtoczyć je w polewie z czekolady deserowej rozpuszczonej na parze wymieszanej z olejem.

Trufelki kokosowe w polewie z gorzkiej czekolady