20 lipca 2012

Wilgotne muffiny czekoladowe

Muffiny prawie jak ciasto brownies. Wilgotne, ciężkie i bardzo czekoladowe. Uwaga: tak jak w przypadku prawdziwego brownies, muffinek nie należy piec zbyt długo, bo się wysuszą.
  • 1 szklanka maki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata lyzka kakao
  • 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy
  • ok. 100 g czekolady
W jednej misce dokładnie wymieszać suche składniki (poza czekoladą), w drugiej mokre. Wymieszać zawartości obu naczyn. Czekoladę rozpuścić w naczyniu ustawionym na garnku z parującą wodą lub w piekarniku. Do masy powoli dodawać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać.
Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni (nie dłużej, bo muffiny się wysuszą).

Wilgotne muffiny czekoladowe prawie jak brownies