8 czerwca 2012

Pełnoziarniste babeczki z truskawkami

Te babeczki to nietypowe połączenie razowego, ziarnistego ciasta i słodkich truskawek.
  •  szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • ok. 150 g margaryny
  • ok. 100 g truskawek pokrojonych w plastry
  • kilka łyżek dżemu porzeczkowego
Wymieszać suche składniki a następnie dodać do nich margarynę, jajko i wyrobić ciasto. Wypełnić ciastem foremki i piec ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni (spłaszczyć je podczas pieczenia, jeśli nie będą równo rosnąć).
Upieczone babeczki przestudzić, posmarować na wierzchu dżemem porzeczkowym i obłożyć plasterkami truskawek.

Pełnoziarniste babeczki z truskawkami